Українським експортерам сої може знадобитись сертифікат прослідковуваності для поставок до ЄС в 2024 році

9 Червня, 2023

Київ, 09.06.2023

Про це повідомили в Асоціації «Дунайська Соя» 8 червня під час засідання Дискусійного Соєвого Клубу «1,8 млн га сої: як доглянути».

«Нове законодавство ЄС щодо протидії вирубці лісів вводить жорсткі вимоги прослідковуваності кожної окремої партії ввезеної сої аж до поля», – заявив виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов.

Експерт підкреслив, що на полях, де вирощується соя, не мало бути вирубки лісів в минулому та компанії мають належним чином це підтвердити згідно нововведень ЄС.

Дотримання санітарних вимог країни імпортера, а також відслідковування змін місцевого законодавства є надзвичайно важливим для експорторієнтованого сектору виробництва сої України, додав В. Пугачов.

В Асоціації нагадали, що будучи давнім піонером сталого аграрного виробництва господарства, «Дунайська Соя» вже має систему відстеження партій сої «з лану до столу» та 2008 рік як граничну дату для заборону вирубки лісів і зміни цільового призначення земель, що суттєвого перевищує за рамки нових законодавчих вимог Європейського Союзу.

Для довідки:
В листопаді 2021: Комісія ЄС (DG ENV) опублікувала пропозицію щодо регулювання ЄС щодо сировини, яка становить ризик для лісів та еко-систем (EUDR)
В грудні 2022: Триєдина згода – пропозиція була схвалена Європейською Комісією, Радою та Парламентом: EUR-Lex – 52021PC0706 – EN – EUR-Lex (europa.eu)
В травні 2023: Затверджений фінальний текст регулювання
Ціль ругулювання: досягти в ЄС ланцюгів поставок продукції без вирубки лісів

• Застосовується для імпорту в ЄС, а також для комерційної діяльності в ЄС;
  • Стосується шести критичних товарів: соя, какао, пальмова олія, яловичина, кава, деревина;
  • Детально інструкція для кожного із критичних товарів очікується в 2023 зі боку ЄС;
  • Строк введення в дію регулювання – кінець 2024

Про «Дискусійний Соєвий Клуб»
«Дискусійний Соєвий Клуб» є онлайн-майданчиком для обговорення між агровиробниками, галузевими фахівцями та науковцями практичних підходів з вирощування сої за змін клімату. Проєкт ініціювала наприкінці 2020 року Асоціація «Дунайська Соя».
Особливості діяльності «Дискусійного Соєвого Клубу»:
• Спрямування на фермерів та фахівців
• Удосконалення сталих технологій вирощування сої
• Розвиток нових регіонів вирощування сої
• Поліпшення агрономічної практики виробників
• Стимулювання використання оригінального не-ГМ насіння
• Зустрічі клубу можуть проходити на території підприємств та організацій

Посилання на відео-записи зустрічей «Дискусійного Соєвого Клубу»

Про Асоціацію «Дунайська Соя»:
Асоціація «Дунайська Соя» є неприбутковою, незалежною організацією з членським підходом, головний офіс якої знаходиться у Відні. Візією організації є стале, безпечне та забезпечення білком європейського походження. Для досягнення цієї мети «Дунайська Соя» підтримує, з-поміж іншого, стале виробництво сої в Європі та розвиток регіональних ланцюгів доданої вартості. Два сертифікати «Дунайська Соя»/ «Європейська Соя» надаються не-ГМ соєві продукти контрольованого походження та якості з Дунайського регіону та Європи. Асоціація «Дунайська Соя» об’єднує понад 300 членів у 27 країнах.

Для медіа-запитів та фото:

Контакт в Україні:
Ірина Корчагіна
Маркетинг, PR, комунікації та робота з пресою
Асоціація «Дунайська Соя»
Моб.: +380674978826 (WhatsApp, Viber)
E-mail: marketing.ua@donausoja.org

Donau Soja

Текст прес-релізу у форматі PDF

ПРО “ДУНАЙСЬКУ СОЮ”

“Дунайська Соя” є неприбутковою, незалежною асоціацією що об’єднує громадськість, політиків та компанії усіх секторів ланцюга доданої вартості: від виробників не-ГМ насіння до виробників продуктів харчування тваринного та рослинного походження. Donau Soja та Europe Soya є двома стандартами “Дунайської Сої” які представляють прозорість та виробництво якісної не-ГМ сої оригінального походження із Дунайсього регіону та Європи. Основню метою організації є поліпшення умов для сталого та незангажованого вирощування сої та інших протеїнових культур в Європі. Діяльність “Дунайської Сої” здійснюється за підтримки “Австрійської Агенції з Розвитку (ADA).